Δήμος Πωγωνίου

Διαχειριστής

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 17:16

Κτίσματα

ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΤΙΣΜΑΤΑ - ΝΕΟΧΟΡΙΟΥ

Το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον ξενώνα (τηλ. 26570 51122) καθώς και ερείπια της αρχαίας πόλης Ατιντάνιας.

 

Αρχαία πόλη Αντιντάνειας

Η αρχαία πόλη της Αντιντάνιας βρίσκεται στη θέση "Καστρί" (ή Μαγούλα) και είναι το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο που σώζεται στην περιοχή. Είναι η δεύτερη πιο παλαιά πόλη της Ηπείρου από αρχαιότατων χρόνων και ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα αρχαίο πολιτισμό ο οποίος αποτυπώνεται στα λείψανα του αρχαίου κάστρου, των αρχαίων τάφων αγνώστου χρονολογικής τοποθέτησης και των κτιρίων που σώζονται μέχρι σήμερα. Οι κάτοικοι της περιοχής αυτής αναφέρονται από το Θουκυδίδη ως σύμμαχοι των Μολοσσών και στη συνέχεια των Ρωμαίων. Στο βορειότερο άκρο του λόφου όπου εκτείνονται τα σύγχρονα Κτίσματα και πίσω από το δημοτικό σχολείο υπάρχουν ίχνη αρχαίων θεμελίων. Στην περιοχή όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου υπάρχει οχυρωμένη ακρόπολη. Στη βόρεια πλευρά της ακρόπολης ανακαλύφθηκαν τα θεμέλια μεγάλου ελληνιστικού οικοδομήματος, το οποίο ακολουθεί τον τύπο των μεγάλων ελληνιστικών οικιών. Τα λείψανα του αρχαίου κάστρου και τα ερείπια των άλλων κτισμάτων βοηθούν τον επισκέπτη να προσεγγίσει τον αρχαίο πολιτισμό της περιοχής.

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 17:14

Λίμνη

Τη λίμνη Ζαραβίνας, τον ποταμό Γορμό (ο οποίος στην περιοχή αυτή σχηματίζει μία ενδιαφέρουσα χαράδρα πνιγμένη στα αιωνόβια πλατάνια πριν καταλήξει στον ποταμό Καλαμά), τους Αγίους με τη νέα και παλαιά ιστορική γέφυρα και το ασκηταριό "Αγιοί" χτισμένο πάνω σε βράχο κοντά στην ομώνυμη γέφυρα του ποταμού Γορμού, τη Μονή Αγίου Αλεξάνδρου, το παλιό και διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο το πέτρινο πηγάδι και το πέτριωο ρολόι. Στην περιοχή Λίμνη Ζαραβίνας βρίσκονται επιφανειακά ευρήματα προϊστορικής και ελληνιστικής περιόδου. Στα νερά της λίμνης της Ζαραβίνας (όπως και στα νερά των ποταμών) ζει η βίδρα (Lutra lutra), σπάνιο υδρόβιο θηλαστικό που απαιτεί πεντακάθαρα νερά και πλούσια παρόχθια βλάστηση

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 17:13

Περιστέρι

Τη Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου (1678), το πέτρινο γεφύρι εντός οικισμού και την πηγή στη θέση "Ζόργκα" η οποία βρίσκεται σε ειδυλλιακό περιβάλλον.

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 17:06

Σιταριά

Το χωριό είναι χτισμένο στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Κασιδιάρη, με πολύ ωραία θέα προς την πεδιάδα του Καλαμά και υψόμετρο 580μ.

Οι πρώτες ιστορικές μαρτυρίες για το χωριό υπάρχουν από το 1430 και αναφέρεται στις ιστορικές πηγές με το όνομα Μόσιορη, που είχε ως το 1927, ενώ μετά μετονομάστηκε σε Σιταριά.

Η ομορφιά της φύσης στην έκταση του χωριού, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, είναι απαράμιλλη. Σε όλη την έκταση του δάσους υπάρχουν μονοπάτια και τα τοπία εναλλάσσονται με τέτοιο ρυθμό, που σε κάνουν να ξεχνάς την κούραση της πεζοπορίας.

Το «Δερβένι» (μονοπάτι) κάνει μια πολύ όμορφη διαδρομή στο χωριό της Σιταριάς, περνώντας ποτάμια και πηγές με κυριότερη αυτή της τοποθεσίας «Χάνια». Εκεί κοντά υπάρχουν τα χαλάσματα του μπαρουτόμυλου στη θέση «Μπαρουξίτικο», όπως και ο παλιός νερόμυλος και το χθυοτροφείο. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και απίστευτα κρύα το καλοκαίρι.

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 17:06

Ριάχοβο

Το παράξενο αυτό όνομα στα σλαβικά σημαίνει «ο τόπος με τις καρυδιές».

Χαρακτηριστικά και αξιοθέατα στοιχεία του χωριού αποτελούν το τζαμί που χτίστηκε ανατολικά στην περιοχή, γνωστή ως σήμερα σαν Μετζίτια, καθώς και η τοποθεσία Ντουβρίτσι στην οποία πραγματοποιούνται πανηγύρια και διάφορες εκδηλώσεις τους θερινούς μήνες. Εκεί υπάρχει και το γνωστό κιόσκι με τις βρύσες.

 

Πάνω από όλα όμως για τους φυσιολάτρες είναι η λίμνη του Ριαχόβου με τους εξεζητημένους επισκέπτες της, τους ερωδιούς.

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 17:05

Ρεπετίστα

Για πολλά χρόνια το χωριό αυτό ήταν μαζί με την Παϊδονιά, συνοικισμός του Παρακαλάμου και δεν έχει αυτόνομη πορεία.

Είναι όμως ξεχωριστή η γραφική του θέση πάνω στο λοφάκι στα πόδια του οποίου απλώνεται ο κάμπος και οι παραπόταμοι του Καλαμά.

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 17:03

Παρακάλαμος

Είναι το πιο σημαντικό οικονομικό και διοικητικό κέντρο, καθώς είναι και η έδρα του πρώιν Καποδιστριακού Δήμου Ανω Καλαμά.

Η Παλαιότερη ονομασία του ήταν  Πογδόριανη, λέξη σλαβική που σημαίνει «υποβούνιος τόπος». 

Για πρώτη φορά μνημονεύεται το 1430, την εποχή δηλαδή που οι Τούρκοι κατέλαβαν την περιοχή. Ήταν από τα πρώτα χωριά που δήλωσαν υποταγή στους κατακτητές. Για 200 χρόνια ήταν έδρα του αντιπροσώπου της Βαλιδέ Σουλτάνας, στην οποία είχε δοθεί ως δώρο.

Το Νοέμβριο του 1912 καταστράφηκε από τους Τούρκους το χωριό που πλέον λέγεται οικισμός Άνω Παρακαλάμου και δημιουργείται νέος οικισμός κάτω στον κάμπο που πριν βρίσκονταν οι καλοκαιρινές καλύβες.        

Αξιόλογο μνημείο στην περιοχή είναι το άγαλμα προς τιμή του Παύλου Μελά του οποίου η οικογένεια έλκει την απώτερη καταγωγή της από την Παϊδονιά , οικισμό της παλιάς Πογδόριανης. Χαρακτηριστικές από ιστορική και αρχιτεκτονική άποψη είναι οι εκκλησίες του χωριού με κορυφαία την Ιερά Μονή Σωσίνου, σπάνιο μνημείο εθνικής κληρονομιάς. Ο Παρακάλαμος θεωρείται πηγή καλλιτεχνικών στο δημοτικό τραγούδι.

 

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 17:03

Μαυρονόρος

Το 1866 όταν οι κάτοικοι της Γλούστας Θεσπρωτίας (σημερινό Κεφαλοχώρι) και των γύρω συνοικισμών (Γαρδίκι, Βορτόπια και Τζιουμπουκάτικα) εξαιτίας των Τούρκων αγάδων του Φιλιατιού εγκατέλειψαν τον τόπο τους, εγκαταστάθηκαν στο Μαυρονόρος.

Το όνομά του μαρτυρεί και την άγρια φυσική του ομορφιά. Πλούσια άγρια βλάστηση δάσους σε σκούρο χρώμα του κυπαρισσιού και του ελάτου. Πέτρινα σπίτια, παραδοσιακή ηπειρωτική αρχιτεκτονική και πανοραμική θέα του κάμπου, ιδίως από το παλιό χωριό το οποίο λεηλατήθηκε από τους Αλβανούς και οι κάτοικοί του μετακινήθηκαν στον νέο οικισμό, μετά το 1960 συνεχίζοντας την προσφυγική μοίρα των γενεών που το ίδρυσαν.

Το παλαιό χωριό Μαυρονόρος είναι κτισμένο στο όρος Κασιδιάρη. Μπροστά και κάτω χαμηλά ο κάμπος του Άνω Καλαμά και στο βάθος οι πηγές του. Απέναντι ο Παρακάλαμος, η Χρυσόρραχη, η Βελλά και ο λόφος του Σωσίνου. Ο οικισμός δεν κατοικείται μετά την ίδρυση του νέου οικισμού, έχει διατηρήσει όμως ανέπαφη την παραδοσιακή εικόνα χωρίς νέες παρεμβάσεις, παρά τη φθορά των κτισμάτων του. Για το λόγο αυτό πολλοί τουρίστες από όλη την Ελλάδα καθώς και τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, επισκέπτονται κάθε χρόνο τον οικισμό, ως χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακού οικισμού.

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 17:02

Μαζαράκι

Το χωριό Μαζαράκι βρίσκεται 45 χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. Είναι κτισμένο σ΄ ένα λόφο με το όνομα Βίκος στη δεξιά όχθη του ποταμού Καλαμά (ή Θύαμις) ανάμεσα από το βουνό Κασιδιάρη και Πενταλώνη σε υψόμετρο 420μ.

Στο χωριό κυριαρχεί η Ηπειρωτική αρχιτεκτονική, δείγμα της οποίας είναι το παλαιό Δημοτικό σχολείο και το κοινοτικό κατάστημα στην πλατεία με τον γερο-πλάτανο και θολωτή στέρνα που από το 1928 κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης των κατοίκων.

Το Μαζαράκι είναι καθαρά αγροτικό χωριό με περισσότερες από 30 οικογένειες να ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Η κτηνοτροφία ανέρχεται σε 4000 αιγοπρόβατα, τα δε καλλιεργούμενα κτήματα είναι διπλάσια από την καλλιεργήσιμη έκταση του χωριού, λόγω των ενοικιάσεων των χωραφιών και των γύρω χωριών (Ριάχοβο- Κουκλιοί- Αρετή) με τα οποία έχει τον ίδιο κάμπο με κοινά έργα αναδασμού και άρδευσης.

Κύρια καλλιέργεια είναι το καλαμπόκι και το τριφύλλι. Άλλη καλλιέργεια σήμερα, είναι το αμπέλι και η παραγωγή των πρώτων ντόπιων κρασιών. Επίσης, η μελισσοκομία παίρνει το δικό της χώρο με την ασχολία νέων αγροτών.

 

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 17:02

Κουκλιοί

Στους πρόποδες του Κασιδιάρη, σε υψόμετρο 440μ. είναι χτισμένο το χωριό Κουκλιοί. Ετυμολογικά η ονομασία του χωριού προέρχεται από τη λέξη «κουκούλι», που φτιάχνουν οι μεταξοσκώληκες, απόδειξη οι πολλές μουριές που έχει το χωριό.

Το πότε χτίστηκε δεν είναι γνωστό απ΄ όσα ιστορικά στοιχεία έχουμε μέχρι σήμερα και ούτε πια είναι η παλιά ονομασία του. Η παράδοση σώζει σε εμάς ότι το χωριό ήταν κάποτε πολύ μεγάλο και αριθμούσε 300 σπίτια και ύστερα από πανώλη που εξαπλώθηκε και στα γειτονικά χωριά, σχεδόν ερημώθηκε. Οι λιγοστοί κάτοικοι που απόμειναν, έχτισαν νέο χωριό στη θέση «Πλάκες», όπου σώζονται ερείπια.

Αξιόλογο είναι να παρατηρήσει κανείς την παραδοσιακή παρασκευή του τσίπουρου κάθε φθινόπωρο που γίνεται με τον κλασικό σχεδόν τελετουργικό τρόπο. Επίσης γνωστή είναι η γιορτή καλαμποκιού που γίνεται κάθε καλοκαίρι.

 

Βρίσκεστε εδώ: Home Αρχική Σελίδα Διαχειριστής